Nyfiken på hus - en arkitekturbok för barn och vuxna
Nyfiken på hus innehåller beskrivningar i ord och bild över 18 svenska byggnader – gamla och moderna, kända och mindre kända. De finns i olika delar av landet och är uppförda i olika stilar. Gemensamt för alla är att det finns något roligt, spännande eller lite läskigt att berätta om dem – för att väcka nyfikenheten! Bland byggnaderna i boken finns Glimmingehus, Hotell Knaust, Stockholms stadshus, Universeum, Turning Torso och Kiruna kyrka. Beställes via Bokus eller Akademibokhandeln
Bok: 104 sidor
Författare: Karin Schönmeyr 
Illustrationer: Kristina Alfonsdotter
Utgiven av DIBB förlag 2021
ISBN: 987-91-986287-1-5

Byggarbetsplatsen - Bland grävmaskiner, lyftkranar och lastbilar
Följ med till olika byggarbetsplatser och se hur det går till att bygga hus, broar och tunnlar. I de detaljrika illustrationerna finns det massor av spännande saker att upptäcka och lära sig. Läs om en mängd olika jobb: träffa murare, timmermän, takläggare, kranförare och många fler. Vem gör egentligen vad på byggarbetsplatsen? Här finns också uppslag med bilder på fordon och verktyg. En perfekt bok för alla små barn som gillar arbetsfordon och att bygga!
Board-bok med tjocka sidor för de allra minsta 3-6 år
Författare: Christina Braun Illustrationer: Sebastian Coenen
Utgiven av: Bokförlaget Lind &Co (I Tyskland Fischer Kinder- und Jugenbuch Verlag) 2020
ISBN: 978-91-7861-677-0

Tellusskolan Den dolda sanningen
En underhållande och rolig bok för barn i 10-12-årsåldern. När Alicia och Noah ska skriva om Tellusskolans 100-årsjubileum upptäcker de att hemligheter gömmer sig bakom skolans pampiga fasad. Vi får följa deras äventyrliga upptäcktsfärd och hur de löser mysterierna. Arkitekturen är i fokus av handlingen och de träffar stadsarkitekten och andra personer. Verkligheten ser lite annorlunda ut men det här är ju en saga...  Beställes via Bokus och Adlibris
Bok: 209 sidor
Författare: Emma Fäldt
Illustratör: Jesús Mateo Muñoz
Utgiven av: Cuervo publishing, 2019
ISBN: 978-91-984897-1-2

Hitta historien
En rolig bilderbok helt utan text, med bilder av en plats under olika tider. Man kan följa utvecklingen och se hur husen är konstruerade. Både husen och marken med fornlämningar visas i genomskärning. Det blir en spännande berättelse som barn och vuxna kan göra själva tillsammans. En bok för åldersgrupp 6-9 år.
Bok: 26 sidor
Författare och illustratör är Mats Vänehem 
Utgiven av: Bonnier Carlsen, 2012
ISBN: 978-91-638-6573-2

Att bygga ett hus

Vill du lära dig allt om att bygga ett hus? Den här boken berättar om att gräva grunder, bygga murar, lägga tak och alla andra saker som måste göras när man bygger ett hus. Du får också veta vad som ska göras invändigt och vem som jobbar med huset. Boken innehåller också några trevliga uppgifter, en stor veckla-ut-sida och ett miniquiz, så att du blir en sann expert på hur man bygger hus. En bok för åldersgrupp 3-6 år.

Bok: 32 sidor

Författare: Pierre Winters, översättare Hanna Semerson

Utgiven av: Turbine förlaget, 2010

ISBN: 9185787728

Pepparkakshus & Mera julbus

Alla hus börjar med en bra deg och ett bra byggmaterial är grunden för alla hus, även pepparkakshus. Här är det mycket som ska stämma. Färgen ska vara den rätta liksom hållfastheten. Den ska dofta gott - och sist men inte minst - smaka gott för alla små och stora munnar som inte kan hålla sig från att knycka en hörna. Alla ritningsdelar är gjorda i full skala så att det bara är att kalkera av dem på ett smörpapper, klippa ut delarna och börja skära ut delarna i din kavlade deg. Eva Grane och Ylva Norman har tillsammans med fotografen Åke Gunnarsson gjort denna bok som är fylld med massa kul bus för julhelgen! Boken är en reviderad och kompletterad nyupplaga.

Bok: 272 sidor

Författare: Eva Grane och Ylva Norman

Utgiven av: Balkong Förlag, 2009, 2011

ISBN: 9185581348

Huset mittemot Hur man bygger ett hus

Författarnas beskrivning: "Vår idé var att ett barn gillar att titta på när det händer saker. Vi hade själva precis byggt ut vårt hus och våra tre barn och grannens tre barn stod ofta på behörigt avstånd och tittade på. Ibland kom det en betongbil och ibland höll muraren på att mura, snickaren slog i spik och ibland satt dom på bänkar och åt mat ur matlådor. Helt enkelt saker som var kul att stå och titta på. Just den känslan ville vi återskapa i en bok." Finns ej att köpa, går att låna på bibliotek.

Bok: 28 sidor

Författare: Anders Suneson och Eva Agdler Suneson

Utgiven av: Rabén & Sjögren, 1995

ISBN: 91-29-62955-1

Mormor är arkitekt: en bok för barn om arkitektur

Barnbok som handlar om vad arkitektur är och vad arkitekter gör. När Milla och Mudrick åker och hälsar på mormor och morfar blir det inte alls som de tänkt sig. För mellan prickigkorvsmörgåsar och kåldolmar får de veta hur hus och städer blir till, varför hus är olika och en massa andra saker som barnen inte tänkt på förut. En sagofaktabilderbok om arkitekturens kärna - för sängkanten, skolan och alla andra bra ställen och tillfällen. Finns ej att köpa, får lånas på bibliotek.

Bok: 120 sidor

Författare: Anna Rizzon

Utgiven av: Byggförlaget, 2004

ISBN: 9789179882495

Hattstugan

En klassisk barnbok för småttingar i åldern 3-6 år. Tidlös saga på rim av Elsa Beskow om mamman och de tre små barnen som bodde i en gammal hatt. Första gången utgiven 1930. Finns nu översatt till 14 språk.

Bok: 34 sidor

Författare: Elsa Beskow

Utgiven av: Bonnier Carlsen

ISBN:9163830817

 

Herr Peters Hus

Alla i stan hjälper herr Peter att bygga om sitt hus när det visar sig att hans hus är så dåligt att det måste rivas. Finns tyvärr ej att köpa ny, men begagnad på webben. Låna den på biblioteket.

Bok: 16 sidor

Författare: Elsa Beskow

Utgiven av: Bonniers, första gången 1949

ISBN: 91-48-51727-5