Kultur i Väst har verksamhet i hela Västra Götalandsregionen bland annat kring arkitektur och de har en arkitekturkonsulent för barn och unga. De har också en egen arkitekturblogg.

Arkitektur- och designcentrum, f.d. Arkitekturmuseet, ligger i Stockholm på Skeppsholmen och tar emot skolklasser i alla åldrar. De har program för förskolan, åk 1-9 och för gymnasiet.

 

Arkki en arkitekturskola i Helsingfors med eftermiddagsundervisning och sommarkurser för många skolbarn. Arkki har funnits sedan 1993 och håller till i Kabelfabriken i Helsingfors.

 

Norsk Form arbetar med undervisning om arkitektur för både skolbarn och lärare.

 

DAC Dansk Arkitektur Center har en mängd fina tips och läromedel på sin hemsida

 

Chicago Architecture Foundation ett center för arkitektur som har en omfattande verksamhet med kurser, guidade turer, utställningsverksamhet, butik och framtagande av läroböcker och läromedel.

 

arc en rêve centre d'architecture, ett center och ett museum i Bordeaux som sedan trettio år arbetat systematiskt med barn och arkitektur.

 

CAUE är den franska rikstäckande organisationen Conseil d'Architecture, d'Urbanisme et de l'Environnement. De leder undervisning om arkitektur och det byggda kulturarvet i alla Frankrikes Departement (motsvarar län). Via denna länk kan man hitta en del läromedel mm.

 

Arquikids, ett spanskt initiativ med undervisning för barn om arkitektur.

 

Victoria & Albert Museum i London har en fin basutställning om arkitektur som är självinstruerande. De har också skolprogram och många tillfälliga utställningar som berör arkitektur.

Irish Architecture Foundation har en hemsida med massor med läromedel för elever i åldern 14-16 år. Det finns också en lätt tillgänglig lärarhandledning.

 

START School

i Moskva, en arkitekturskola med eftermiddagsundervisning för skolbarn på fritiden. Skolan har funnits sedan 1982. Man kan låta Google översätta ryskan.

 

Spacespot i Schweiz en organisation som ger ut böcker och läromedel och driver utbildningsprojekt i många skolor. Vann UIA WP Arhitecture & Children Golden Cubes Awards 2011 för sin publikation WohnRaum.

 

Eco-Cubby är ett flerårigt projekt i Australien, där man erbjuder skolor att arkitekter kommer dit och genomför ett Eco-Cubby projekt under ett skolår. Syftet med projektet är att sprida kunskap om vad hållbart byggande innebär.

 

CC&S, Center for Cities & Schools på University of California, Berkeley. Där har man under ett decennium arbetat med att gå ut till skolor och tillsammans med skolelever genomföra olika planeringsprojekt för att förändra elevernas närmiljö.

 

JAS - Jugend Architektur Stadt - en tysk organisation som arbetar med förmedling av byggnadskultur och utbildning av barn och ungdomar.

loading...